Història

Una ciutat esportiva enmig de Barcelona


Enmig de Barcelona, a la muntanya de Montjuïc, la Ciutat Esportiva Montjuïc és un área privilegiada que disposa de més de 7 hectàrees de terreny per a la pràctica esportiva i per gaudir de la natura.

Des del seu inici, té com a objectiu principal el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de la natació i el waterpolo, que són els esports bàsics de l’entitat i li donen la raó de ser, així com també de qualsevol altra activitat física, cultural i esportiva, tan a nivell social com esportiu.

Per això, el nom de la entitat sempre havia sigut Club Natació Montjuïc.

Però el Club ofereix molt més que l’han convertit en una veritable Ciutat Esportiva enmig de Barcelona, dotada d’unes instal.lacions esportives que permeten la pràctica de la natació i les seves especialitats al més alt nivell, així com també, altres esports com el tennis, el fitness i les activitats dirigides, els esports de pista, el golf, el frontó, l’esquaix, el pàdel o la petanca, entre d’altres.

En un clima de convivència, l’esport de competició es combina amb l’esport social, és a dir, esport per a tothom, esport a qualsevol edat i per qualsevol col.lectiu.

Un club amb molta història


L’1 d’abril de 1944 va néixer el Club Natació Montjuïc amb l’objectiu d’ensenyar a nedar, formar nedadors i revitalitzar la natació catalana. Un centre on fer esport en uns barris modestos de Barcelona (Poble Sec i Raval), omplint el buit que havien deixat el desaparegut Mare Nostrum i CE Mediterrani que s’havia traslladat a Sants.

El nou Club no tenia ni diners ni mitjans, però si molta il·lusió per a tirar endavant aquells objectius. Els entrenaments es feien a la piscina municipal de Montjuïc i els hiverns els dedicaven a fer gimnàstica sueca.

El Montjuïc va convertir-se en un Club digne d’exemple demostrant que no era un “bluf”. El seu reconeixement social va arribar quan la Federació Catalana de Natació li atorgava la medalla al Mèrit Esportiu el 1949.

La piscina Municipal de Montjuïc va representar pel Club la seu on va créixer perquè, com la majoria de clubs de natació barcelonins que no disposaven de piscina pròpia, va ser on es van iniciar els seus nedadors.

La natació infantil ha estat una tasca constant en la vida del Montjuïc i que forma part de la intensa campanya “pro-natació” del Club, no solament en quant al foment de l’esport en general sinó també per la necessitat real i social de saber nedar.

Els cursets de natació infantil que s’organitzaven amb caràcter municipal des de 1948 s’amplien a partir de 1951 a cursets per als escolars del districtes II i V. Va ser el pioner en tot l’estat en posar en pràctica aquesta experiència, l’èxit de la qual va donar pas a la creació de la Comisión Nacional de Natación Escolar y Utilitaria, comissió incorporada a la RFEN propiciant l’augment posterior de cursets d’aquest tipus en tot el país.

El 1959 es fa efectiu l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona pel qual el CN Montjuïc disposa d’una part de la platja del Passeig Marítim.

El ple de l’Ajuntament de 29 d’abril de 1959 va acordar la construcció de la piscina coberta del Montjuïc, de caràcter municipal i cedida en usufructe al Club. La inauguració va tenir lloc el 4 de juliol de 1966 presidint l’acte el Cap d’Estat Francisco Franco.

La Ciutat Esportiva va ser l’objectiu que Joan Ballart es proposà des de que en el 1972 va ser elegit president del Club. Les obres van iniciar-se el 15 d’abril de 1976. La inauguració de la primera fase d’instal·lacions va tenir lloc el 3 d’octubre de 1976, estant enllestides sis pistes de tennis de terra batuda i dues de paviment, i la primera fase del camp de rugbi i la pista d’atletisme. A principis de 1978 es va iniciar la construcció de la piscina de 50x21m, l’edificació del local social i restaurant.

Tot va quedar a punt per a la inauguració de la nova zona de la Ciutat Esportiva, que es va oficiar l’agost de 1979 amb la celebració dels 69 Campionats d’Espanya de Natació.

  • L’any 1992 les instal.lacions del Club Natació Montjuïc varen esdevenir com a seu d’entrenament dels Jocs Olímpics d’aquell mateix any.
  • El Club Natació Montjuïc, és propietari d’un terreny de 70.000m2, ubicat a la Muntanya Montjuïc, a l’antiga predera de Can Borinot.
  • Avui, el Club s’ha convertit en una veritable Ciutat Esportiva enmig de Barcelona on gaudir amb amics i família de la natura i de l’esport en un entorn envidiable.

És per tot això que aquest 2013, la Ciutat Esportiva Montjuïc va ser seleccionada com a seu d’entrenament dels més prestigiosos equips, des de Espanya a Estats Units, en la 15n FINA Campionats del Món de Natació.

Comments are closed